Yemeklik.com.tr 6 ay önce
yemeklik #meze

Çerkes Tavuğu

Takvim yaprakları 1933’ü gösteriyor. Binbir zorlukla kurulan, asil ve kahramanca mücadelerle inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin 10.yıl balosundayız, Ankara Palas’ta. Burası yeni başkentin ilk modern oteli. Atamızın Ankara Palas’ta düzenlediği bu balonun zarif ve sade bir menüsü var. 29 Ekim 1933’te servis edilen o yemekleri, coşkuyla kutlanan o baloları, okunan 10.yıl nutkunu birçoğumuz göremedik. Ancak bu tariflerle o günleri bir kez daha anımsamak ve sofranın detaylarını sizlerle buluşturmak istedik.

Sofradaki o sade lezzetlerden biri, çerkes tavuğu. Bu mezeyi tıpkı o sofradaki gibi aslına uygun şekilde hazırladık.

Tavuk kalçalarının özenle pişirilip didiklendiği bu tarifte ince doğranmış ekmekler, cevizler ve sarımsaklar bir araya geliyor, zeytinyağının tatlı dokunuşuyla tamamlanıyor. Geleneksel lezzetlerin modern yorumu olan çerkes tavuğu, sofralarınıza keyifli bir deneyim sunmaya hazır. 

Sözlerimizi Atatürk’ün tüm zamanlara seslendiği o cümleleriyle sonlandıralım:

''Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim!

Ne mutlu Türk’üm diyene!'' 

Mustafa Kemal Atatürk 

Çerkes Tavuğu Tarifi İçin Malzemeler
  • 8 Dilim Bayat Ekmek
  • 2 Su Bardağı Ceviz Içi
  • 2 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1 çay Bardağı Zeytinyağı
  • Tavuk Suyu İçin:
  • 4 Adet Tavuk Kalçası
  • 1 Litre Su
  • 1 çay Kaşığı Tuz
  • 1 çay Kaşığı Tane Karabiber
  • 1 Adet Defne Yaprağı
  • 1 Dilim Limon
Çerkes Tavuğu Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. İlk olarak tavuk suyu için, tavuk kalçalarını, su, tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve limon dilimiyle geniş bir tencereye yerleştirin.

  2. Tavuklar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Pişen tavukları sıcakken didikleyin ve tavuk suyunu süzüp kenarda bekletin.

  3. Ekmeklerin beyaz kısımlarını alıp ufak küpler halinde doğrayın ve tavuk suyuyla yeteri kadar ıslatıp 15-20 dakika dinlendirin.

  4. Cevizleri ve sarımsakları ayrı ayrı havanda dövün.

  5. Zeytinyağını geniş bir kasede ocakta ısıtın. Sıcak zeytinyağını ocaktan alın ve içine dövülmüş cevizleri, sarımsağı, toz kırmızı biberi koyup karıştırın.

  6. Islattığınız ekmekleri çatalla parçalayın. Geniş bir kasede ekmekleri, tavukları ve cevizli karışımı spatula ile harmanlayın. Bu aşamada servis için bir miktar biberli cevizli yağdan ayırabilirsiniz.

  7. Hazırladığınız çerkes tavuğunu servis tabağına alın. Dilerseniz kızarmış ceviz, biberli yağ ve kıyılmış maydanoz ekleyerek mutlaka oda sıcaklığında servis edin. Afiyet olsun.

Tuna Dalgası Pastası (Donauwelle)

Tuna Dalgası Pastası (Donauwelle)

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Peynir Mezesi

Peynir Mezesi

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
6 ay önce
Keçi Bacağı

Keçi Bacağı

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
8 ay önce
Portakallı Cevizli Kek

Portakallı Cevizli Kek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Pamuk Gibi Anne Poğaçası

Pamuk Gibi Anne Poğaçası

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce