Yemeklik.com.tr 6 ay önce
yemeklik #meze

Anadolu Zeytinleri Ezmesi ve Bazlama Kıtırı

‘’Yurttaşlarım!

Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir’’

Takvim yaprakları bu kez 29 Ekim 2023’ü gösteriyor.

Atamızın, Cumhuriyet’in 10.yılında kurduğu bu cümlelerinden üzerinden bugün bir asırı geçti. Kahraman ve asil mücadelelerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılındayız. 10.yıl balosunda kurulan o sade ve zarif masalarda oturamadık ancak değerlerimizi simgeleyen, modern tabakları tek bir sofrada bir araya getirdik. ‘’Cumhuriyetimizin 100.yılında tüm kullanıcılarımızı bu sofraya davet edebilseydik hangi yemekleri servis ederdik?’’ sorusuna her biri farklı anlamlar taşıyan bu tabaklarla cevap veriyoruz.

Tabağımızın adı ''Eşit''. Farklılıklarımızla zenginleşti bu toprakların kültürü. Her birimizin masaya koyduğu bambaşka tabaklarla büyüdü kültürümüz. Ama en önemlisi hepimiz eşittik. O yüzden bu tabakta Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden; Bursa, Balıkesir, Hatay ve Mersin'den gelen zeytinler ve her yörede yapılışıyla çeşitlilik gösteren bazlamalar birleşti. Hangi masada olursak olalım hepimizin bir zeytini, bazlaması var bu sofralarda. Hepimizin dil, din, ırk ve cinsiyet gözetmeksizin eşit olduğunu yeniden bize hatırlatıyor. 

Bu tarif iise sadece birkaç basit adımda hazırlanıyor ve sonucunda harika bir lezzet ortaya çıkıyor.

İlk aşamada, hamurun yoğrulması ve dinlendirilmesiyle başlıyoruz. Ardından hamur bezelere ayrılıp açılıyor ve tavada kızartılıyor.

Lezzetli zeytin ve kuru domates karışımı, kıtır bazlama katmanlarını tamamlıyor ve bu tarife özgün bir tat katıyor.

Son olarak, sunum aşamasında katmanlar şekillendiriliyor ve bu lezzetli atıştırmalık sofralarınıza servis ediliyor. Tarifin basitliği ve sonucundaki muhteşem lezzet, herkesi etkileyecek. 

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, bıkmadan, usanmadan, asil ve dik duruşumuzla yürümeye devam edeceğiz. Bu sofra bizden Atamıza, silah arkadaşlarına ve Türk milletine armağan olsun. 

Yemeklik.com.tr Ekibi

Anadolu Zeytinleri Ezmesi ve Bazlama Kıtırı Tarifi İçin Malzemeler
  • Bazlama kıtırı için:
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1/2 çay Kaşığı Tuz
  • 1 Su Bardağı Su
  • Kızartmak için:
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • Zeytinli katman için:
  • 300 Gram Zeytin
  • 100 Gram Kurutulmuş Domates
  • 1 çay Kaşığı Kekik
  • 1 çay Kaşığı Karabiber
  • Servis için:
  • 1-2 Dal Taze Nane
  • 1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Anadolu Zeytinleri Ezmesi ve Bazlama Kıtırı Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Bazlama kıtırı için un, su ve tuzla ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur yoğurun ve 20 dakika üstü nemli bir bezle örtlü şekilde dinlendirin. 

  2. Dinlenen hamuru 8 eşit bezeye bölüp yuvarlayın. Her bir bezeyi hafifçe unlayıp merdane ile çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açın ve yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirin.

  3. Bazlamaların ortasından metal bir kalıpla yuvarlaklar kesin ve sıcak yağda kıtır kıtır olana kadar kızartın. Kızaran bazlamaları havlu peçete üzerinde bekletin. 

  4. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın ve kuru domatesle birlikte bıçakla ezme haline gelene kadar doğrayın. 

  5. Bu işlemi zırhla da yapabilirsiniz. Son olarak kekik ve karabiber ekleyip karıştırın. Servis ederken bazlama boyutundaki metal kalıbı tabağa yerleştirin. 

  6. İlk olarak bir adet kıtır bazlama, üstünü kaplayacak kadar zeytinli karışım, sonra tekrar bazlama ve zeytinli karışım koyup spatula ile üstten bastırarak katmanları eşitleyin. 

  7. Metal kalıbı kaldırın, üstteki zeytinlerin arasına ufak taze nane yaprakları yerleştirin ve son olarak biraz zeytinyağı ekleyip servis edin. Afiyet olsun.

Japon Sufle Pankek

Japon Sufle Pankek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Sütlü Bayatlamayan Yumuşak Poğaça

Sütlü Bayatlamayan Yumuşak Poğaça

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Sebzeli Tortilla

Sebzeli Tortilla

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Pırasalı ve Mantarlı Kiş

Pırasalı ve Mantarlı Kiş

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Çilekli Cupcake

Çilekli Cupcake

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce