Selanik Gevreği

2023-09-21 10:43:13 - Yemeklik.com.tr

Kahve ya da çayın yanına yakışan tam takır, kuru bakır bir kurabiyedir o. Şaka şaka öylesine güzeldir ki o, bir nebze biscotti tarifini anımsatır yapılışı. Kıtır kıtır yenir.

Selanik gevreği tarifinde bulunan kuru meyve parçacıkları, kuru yemiş parçaları pıt pıt dökülür içinden, diğer kurabiye tariflerine oranla daha az yağ içermesi onun artısıdır. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinde bütün olarak pişirilen selanik gevreği soğutulduktan sonra dikdörtgen şeklinde dilimlenir. Yeniden, ikinci defa pişirildiği için kurutularak servis edilir. Gevrek tadı ve adı buradan gelir.

Son pişirme turundan önce filtre kahvenizi demlemeye başlayın ufaktan.

 

Selanik Gevreği Tarifi İçin MalzemelerSelanik Gevreği Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları derin bir karıştırma kabına kırın. Toz şeker ilavesiyle pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  2. Köpüren ve beyaza yakın bir renk alan çırpılmış yumurtalara sıvı yağ ve toz tarçını katıp bir tur daha karıştırın.
  3. Kuru meyve ve kuru yemiş parçacıklarını küçük bir kapta harmanlayın.
  4. Sırasıyla; elenmiş un, kabartma tozu, elma sirkesi, kuru meyve parçacıkları ve kuru yemiş kırıkları eklediğiniz çırpılmış yumurtaları kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
  5. Koyu kek kıvamı alan gevrek karışımını yağlı kağıt serili fırın tepsisine (maksimum 24x24 cm. boyutlarında) yayın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
  6. Fırından çıkarıp kısa bir süre soğuttuğunuz selanik gevreğini 2 cm. kalınlığında dilimleyin. Dilimlediğiniz gevrekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip önceden ısıtılmış 150 derece fırında, kuruması için yeniden fırınlayın.
  7. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra kapağı kapalı cam bir kapta muhafaza edip çay ve kahvenin yanında sevdiklerinizle paylaşın.

Daha Fazla Gönderi