Mumbar Dolması

Sakatat tarifleri, Türk mutfağında asırlardır var olmaya devam ediyor. İşkembe ve şırdan dolması gibi mumbar dolması da sakatatın kullanıldığı en önemli yöresel yemeklerden. Türkiye'nin birçok ilinde çok sık karşımıza çıkan mumbar dolması, Farsça kalın bağırsak anlamına geliyor. Diyarbakır, Adana illerinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve günün her saati her köşebaşında denk gelebileceğiniz bu lezzet, isim ve tarif olarak bölgesine göre değişkenlik gösterebiliyor. Haydi hep beraber en klasik mumbar dolması tarifini beraber yapalım. Afiyet olsun!

Mumbar Dolması Tarifi İçin Malzemeler
  • 800 Gram Mumbar
  • Temizliği İçin:
  • 4 Litre Su
  • 2 Yemek Kaşığı Sirke
  • 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Tuz
  • İç Harç İçin:
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 250 Gram Kıyma (arzuya Göre Dana/kuzu Karışık)
  • 2 Adet Soğan
  • 2 Adet Domates
  • 4 Diş Sarımsak
  • 2 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 2 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 2 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
  • 2 Tatlı Kaşığı Kimyon
  • 2 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı Karabiber
  • Pişirmek İçin:
  • 5 Su Bardağı Su
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Mumbar Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. İlk temizliği yapılmış mumbarları sirkeli ve tuzlu su ile birkaç kez yıkayın. İçinin ve dışının iyice temizlendiğine emin olun.
  2. Pirinci bol su ile yıkayın ve bir süzgeçte fazla suyunu akıtın.
  3. Kabuğunu soyduğunuz soğan, domates ve sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
  4. Islatılmış pirinç, kıyma, biber salçası ve dilediğiniz baharatları kase içerisine ekleyin.
  5. İç harcı yaklaşık 5-6 dakika karıştırıp harmanladıktan sonra, kısa süre bekletin.
  6. Harcı çok dolu ve sıkı olmayacak şekilde bir huni yada kabak oyacağı yardımı ile mumbarların içine doldurun.
  7. İç harcını doldurduğunuz ve malzemelerin dışına çıkmaması için iki ucunu iple bağladığınız mumbarları yeniden bol su ile yıkayın.
  8. Mumbarların üzerine 5 su bardağı sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Dilerseniz salça ve tereyağı da ekleyebilirsiniz. 35 dakika kapağı açık, 15 dakika kapağı kapalı olacak şekilde 50 dakika kadar pişirin. Daha sonrasında 10 dakika 200 derece fırına da atarak pişirme işlemine devam edebilirsiniz.
  9. Pişirme işlemini gerçekleştirdiğiniz suyu sos olarak kullanabilirsiniz. İnce kıyılmış maydonoz ve kimyon serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Lokumlu Petibörlü Blondie

Lokumlu Petibörlü Blondie

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Çikolatalı Yaş Pasta

Çikolatalı Yaş Pasta

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Çilekli Dondurulmuş Yoğurt

Çilekli Dondurulmuş Yoğurt

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
1 yıl önce
Tavuklu Yeşil Mercimek Salatası

Tavuklu Yeşil Mercimek Salatası

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Meyveli Elmasiye

Meyveli Elmasiye

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
10 ay önce