Fıstıklı ve Cevizli Açık Baklava

‘’Yurttaşlarım!

Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir’’

Takvim yaprakları bu kez 29 Ekim 2023’ü gösteriyor.

Atamızın, Cumhuriyet’in 10.yılında kurduğu bu cümlelerinden üzerinden bugün bir asırı geçti. Kahraman ve asil mücadelelerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılındayız. 10.yıl balosunda kurulan o sade ve zarif masalarda oturamadık ancak değerlerimizi simgeleyen, modern tabakları tek bir sofrada bir araya getirdik. ‘’Cumhuriyetimizin 100.yılında tüm kullanıcılarımızı bu sofraya davet edebilseydik hangi yemekleri servis ederdik?’’ sorusuna her biri farklı anlamlar taşıyan bu tabaklarla cevap veriyoruz.

Soframızın tatlı tabağı fıstıklı ve cevizli açık baklava. Tabağımızın adı ''laik''. Hep konuşulur, baklavanın neli daha nefis olduğu. Bazıları cevizliden yanadır, bazıları fıstıklı. Bu tabak bu konudan ilham aldı. Cevizli ve fıstıklı jöleler, pastacı kremasıyla ayrı olarak karıştırıldı. Tam ortasına çıtır baklava yufkası konuldu. Baklava çıtırı ile bunların keskin bir şekilde birbirinden ayrılması amaçlandı. Tıpkı laiklik gibi...

Bu lezzetin detaylarını anlatmasak da olmaz. Bu tarif, jölelerin soğuk suda bekletilmesiyle başlayarak, pastacı kremasının özenle hazırlanmasıyla devam ediyor. İncelikle çıtır katmanın ustaca yapılması, baklava yufkalarının altın sarısı rengini alması, son dokunuşla da fıstık ve ceviz karışımlarının muhteşem bir uyum içinde servis edilmesi gerekiyor.

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, bıkmadan, usanmadan, asil ve dik duruşumuzla yürümeye devam edeceğiz. Bu sofra bizden Atamıza, silah arkadaşlarına ve Türk milletine armağan olsun. 

Yemeklik.com.tr Ekibi

Fıstıklı ve Cevizli Açık Baklava Tarifi İçin Malzemeler
  • Fıstık ve ceviz jöleleri İçin:
  • 10 Gram Jelatin
  • 1 Su Bardağı Su
  • 1/2 Su Bardağı Toz şeker
  • 1 Paket Vanilin
  • 1/2 Su Bardağı Ceviz
  • 1/2 Su Bardağı Antep Fıstığı
  • Pastacı kreması için:
  • 2,5 Su Bardağı Süt
  • 1/2 Su Bardağı Toz şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Yemek Kaşığı Nişasta
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • Çıtır katmanı için:
  • 8 Adet Baklava Yufkası
  • 8 Yemek Kaşığı Sade Yağ
  • 4 Yemek Kaşığı Toz şeker
  • Servis için:
  • 2 Yemek Kaşığı File Antep Fıstığı
  • 2 Yemek Kaşığı Ceviz
Fıstıklı ve Cevizli Açık Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Jelatinleri çok soğuk suda ıslatıp yaklaşık 1-2 saat buzdolabında bekletin. 

  2. Orta boy bir tencerede su ve şekeri karıştırıp bir taşım kaynatın, ocaktan almadan önce vanilini ekleyip karıştırın.  

  3. Jelatinlerin suyunu avcunuzda sıkarak alın ve sıcak karışma atıp eriyene kadar karıştırın. 

  4. Sıvı karışımı ılınması için 15 dakika dinlendirin. Antep fıstığı ve cevizleri ayrı iki ufak kaseye alın ve üstleri jöle ile kaplayıp 12 saat buzdolabında sertleşene kadar bekletin.

  5. Pastacı kreması için gereken tüm malzemeyi orta boy bir tencerede şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından ocağa alıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

  6. Pişen kremayı yayvan bir kaba alın, üstüne değecek şekilde streç yerleştirdikten sonra önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından jölelerle birlikte buzdolabına kaldırın.

  7. Çıtır katman için bir tavada sade yağı eritin. Fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt serin ve fırça ile biraz sade yağ serptikten sonra ilk baklava yufkasını yerleştirin.

  8. Baklava yufkasının üstüne biraz sade yağ serpin ve ardında hafifçe toz şekrde serpip tekrar baklava yufkası yerleştirin. Bu işlemi tüm katlar için yapın.

  9. Yufkarında üstünü yağlı kağıtla örtün ve üstlerine bir tepsi daha yerleştirin. İki tepsiyi önceden ısıtılmış 160 derecelik sıcak fırının telleri arasına sıkıştırın.

  10. Yufkalar altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu işlemi ara ara tepsileri çıkartıp yufkanın rengini kontrol ederek de yapabilirsiniz.

  11. Fırından çıkan yufkların üstünü açın ve oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Servis etmeden önce pastacı kremasını dolaptan çıkartın iki eşit parçaya bölün.

  12. Bir parçasına cevizli jöleyi diğer parçasına fıstıklı jöleyi ekleyip ayrı ayrı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.

  13. Servis tabağının yarısına cevizli krema,diğer yarısına Antep ıstıklı krema koyup nazikçe yaydırın. Çıtır yufkadan tabak boyutunda bir dikdörtgen kesin ve kremaların tam ortasına dik olarak yerleştirin.

  14. Son olarak fıstık kremasının üstüne file Antep fıstığı,ceviz kremasının üstüne iri dövülmüş ceviz serperek servis edin. Afiyet olsun.

Ters Yüz Pizza

Ters Yüz Pizza

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Ciğer Kavurma

Ciğer Kavurma

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
8 ay önce
Chialı Pilav

Chialı Pilav

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Kremalı Sebzeli Brokoli Çorbası

Kremalı Sebzeli Brokoli Çorbası

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Puantiyeli Rulo Pasta

Puantiyeli Rulo Pasta

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce