Tirit
2023-09-17 00:02:45 - Yemeklik.com.tr
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, kelime kökeni olarak Farsça olsa da çok fazla Orta Asya kültürü taşıyan bir .
Aşağı yukarı her yörenin kendine özgü bir tirit yemeği olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesi. Bazı yörelerde düğün yemeği olarak bile servis edilen tirit, kaz tiridi versiyonuyla Samsun'un bazı ilçeleri tarafından patenti alınmış bir yemektir.
Tirit Tarifi İçin Malzemeler- 500 Gram Dana Eti
- 2-3 Adet Tırnak Pide
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 3 Yemek Kaşığı Tereyağ
- 1 çay Kaşığı Pul Biber
- 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
- Düdüklü tenceye etleri alın ve kavurun. Kapağını kapatıp etler didik didik oluncaya kadar pişirin.
- Pideler küp küp kesin. Servis tabağına alın.
- Üzerine et suyundan gezdirip pideleri ıslatın. Çırpılmış yoğurdu ekleyin.
- Sos tenceresinde yağı kızdırın.
- Etleri yoğurdun üzerine ekleyin. En son yağı gezdirip maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.