Sembusek
2023-09-21 10:13:44 - Yemeklik.com.tr
Sembusek Mardin'e ait bir kapalı lahmacundur. Bu çok lezzetli tarife bayılacaksınız ve hemen evinizde denemek isteyeceksiniz. Afiyet olsun.
Videosu da hemen aşağıda:
- Hamuru için:
- 5 Su Bardağı Un
- 1,5 Su Bardağı Su
- 1 Yemek Kaşığı Instant Maya
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Tatlı Kaşığı şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- İç harcı için:
- 200 Gram Kıyma
- 1 Adet Orta Boy Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 1/4 Adet Maydanoz
- 5 Yemek Kaşığı Domates Püresi
- 1 Yemek Kaşığı Yoğurt
- 1 çay Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
- Üzeri için:
- 1 Adet Yumurta
- 2-3 Yemek Kaşığı Su
- Hamuru için:
- Öncelikle 1, 5 su bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri koyup karıştırdıktan sonra birkaç dakika mayanın aktifleşmesini bekleyelim.
- Sonrasında bir kaba aldığımız 5 su bardağı unun içinde 1 tatlı kaşığı tuz koyup karıştıralım. Unumuzun ortasına bir çukur açıp mayalı suyumuzu koyalım ve karıştıralım.
- 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip toparlanan hamuru tezgaha alıp pürüzsüz olana kadar güzelce yoğuralım. Hamurumuzu 12 parçaya bölüp yuvarlayarak 12 tane beze elde edelim. Üzerlerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakalım.
- İç harcı için:
- Öncelikle maydanoz, 1 orta boy soğan ve 2 diş sarımsağı rondodan geçirelim.
- 1 tatlı kaşığı isot ve pul biberi bir kaba alıp üzerine 4-5 yemek kaşığı sıcak su koyarak bekletelim.
- Bir kaba 200 gram kıyma, soğanlı karışım, 5 yemek kaşığı domates püresi, 1 yemek kaşığı yoğurt, önceden hazırladığımız isot ve pul biber karışımı, karabiber ve tuzu alarak güzelce yoğuralım.
- Şekillendirmek ve pişirmek için:
- Bekleyen bezelerimizi bir tabak boyutunda açıyoruz. Çok ince açarsanız sembusekleriniz kabarmaz.
- Açtığımız hamurumuzun yarısına iç harçımızdan koyalım ve ve diğer yarısıyla üzerini kapatalım.
- Hazırladığımız sembuseklerin üzerine su ile karıştırdığımız yumurtayı sürelim ve 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. (Tepsileri ters şekilde koyarak pişirirseniz daha rahat olur.)