Şebit

2023-09-17 01:15:14 - Yemeklik.com.tr

denilince mantıdan sonra akla gelen ilk lezzetlerden birisi de Şebit, nam-ı diyar Kayseri yağlamasıdır.
Aslında Kayserililerin “şebit” dedikleri, tarif içinde yer alan, tek tek açılan, bir çeşit lavaş ekmeğini andıran . Üstüne de hafif sulu kıymalı harç gelince bu güzellik adını Kayseri yağlaması olarak duyurur, dilim dilim yenir, efsane güzel olur.

Emek emek bir yemek.. Tek tek açılan ve pişirilen ekmekler biraz zaman alsa da, içinde çok farklı malzemelerin olmamasından dolayı makul bir lezzet. Üstüne bir de sarımsaklı yoğurt gezdirirseniz; işte o zaman tadı zirveye oynuyor. Nefis oluyor nefis! Şimdiden afiyetler olsun.

Şebit Tarifi İçin MalzemelerŞebit Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Tüm malzemeleri derin bir kap içerisinde güzelce karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun. En son hamurunuzu biraz yağla toparlayıp 1 saat mayalandırın.
  2. Tavaya kıymayı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  3. Soğanları ekleyip sotelemeye devam edin.
  4. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca üstüne domatesleri ve salçaları ekleyin. Kavurmaya devam edin.
  5. Baharatları ve tuzu da koyduktan sonra bir bardak sıcak su ekleyip, orta ateşte domatesler yumuşayana kadar pişirin.
  6. Hafif sulu bir harç elde etmeniz gerekiyor. İçine katacağınız su miktarını buna göre ayarlayabilirsiniz.
  7. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açın.
  8. İyice kızdırılmış tavada, her seferinde çok az tereyağı ile arkalı önlü güzelce pişirin.
  9. Hazırladığınız yufkaların üzerine kıymalı harçtan koyup tekrar yufka, kıyma sıralaması yaparak kat kat dizin. Harç ve yufkalar bittiğinde üzerine maydanoz ve yoğurt dökerek, dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun!

Daha Fazla Gönderi