Portakal Teriyaki Soslu Somon
2023-09-20 18:56:36 - Yemeklik.com.tr
Somonun enfes lezzeti mis kokulu portakalla buluştu! Balık sevmeyenlerin bile favori lezzeti olacak bu tarifi yapmak için haydi mutfağa.
Portakal Teriyaki Soslu Somon Tarifi İçin Malzemeler- Somon için:
- 4 Adet Somon Fileto
- 1/2 çay Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Portakal Suyu
- 3 Diş Sarımsak
- Sosu için:
- 1 Yemek Kaşığı Nişasta
- 2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
- 1/2 Su Bardağı Portakal Suyu
- 1 çay Bardağı Esmer şeker
- 1 çay Bardağı Soya Sosu
- 1 çay Bardağı Beyaz Sirke
- 1 çay Kaşığı Susam Yağı
- 2 Tatlı Kaşığı Ezilmiş Sarımsak
- 1 Yemek Kaşığı Bal
- Üzeri için:
- 1 Tutam Susam
- Patates püresi için:
- 3 Adet Patates
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1/2 Su Bardağı Süt
- 1 Tutam Tuz
- 1 Tutam Karabiber
- Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine somon filetoları yan yana gelecek şekilde dizin.
- Filetoların üzerine eşit miktarda sarımsak ve tuz serpiştirin. Yağlı kağıdın yanlarını somonların üzerini hafifçe örtecek şekilde kaldırın.
- Tepsiyi fırına verin ve yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
- Somonlar pişerken, bir kasede mısır nişastası ile soğuk suyu karıştırın ve bir kenarda bekletin.
- Bir diğer kasede ise; şekeri, portakal suyunu, soya sosunu, pirinç sirkesini, susam yağını ve sarımsak ezmesini iyice karıştırın.
- Hazırladığınız sos karışımını bir sos tenceresine aktarın ve ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Sos kaynayınca ocağın altını kısın ve balı ilave edin. Ardından mısır nişastası karışımını ilave edin ve kısık ateşte sos koyulaşana dek yaklaşık 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Sos koyulaşınca tencereyi ocaktan alın.
- Pişen somonları fırından çıkarın. Keskin bir bıçak yardımıyla derilerini sıyırın ve servis tabağına alın.
- Kabukları soyulmuş patateslerinizi tencere alın ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. Ardından yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
- Patateslerinizin pişip pişmediğini bir bıçak yardımıyla kontrol edin. Yumuşayan patateslerinizin suyunu süzdürün.
- Üzerine tereyağı ilave ederek güzelce ezin. Ardından tuz, karabiber ve sütü ekleyerek güzelce, pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezmeye devam edin.
- Üzerine hazırladığınız sos karışımından döküp, susam taneleri ve ince dilimlenmiş yeşil soğan serpiştirerek yanında patates püresi ile servis edin.