Kete

Doğu Anadolu başta olmak üzere Doğu Karadeniz yöresinde, özellikle de Erzurum ve Kars'ta hazırlanan bir çeşit yağlı kete. Hazırlanış şekil ve çeşitleri bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle sade olarak hazırlanıyor. Kete tarifinde instant ya da kuru maya çeşidi yer alıyor. Kavrulmuş un eklenerek, ev yapımı tereyağıyla hazırlanan çeşitleri olsa da oklava yardımı ile orta incelikte açılan hamurlar tek tek yağlanıyor. Ceviz, peynir, tahin gibi iç harçlarla hazırlanıp önceden ısıtılmış fırında ve yüksek ısıda pişiriliyor. Karşınızda tel tel dağılan o kete tarifi!

Şimdiden afiyet olsun..

Kete Tarifi İçin Malzemeler
  • Hamuru için:
  • 1/2 Su Bardağı Süt
  • 1/2 Su Bardağı Su
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 Paket Yaş Maya
  • 1 Adet Yumurta Akı
  • 1 Silme Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz şeker
  • 3 Su Bardağı Un
  • Hamur bezelerini yağlamak için:
  • 80 Gram Tereyağı
  • Arası için:
  • 20 Gram Tereyağı
  • 3 Yemek Kaşığı Un
  • Üzeri için:
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Yemek Kaşığı Susam
  • 1 Yemek Kaşığı çörek Otu
Kete Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Sütü ve suyu ılıklaştırıp bir kaba alın ve içine yaş maya ile şekeri ekledikten sonra, parmağınızla maya eriyene dek karıştırın.
  2. Maya eridikten sonra üstüne sıvı yağı, yumurta beyazını ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 3 bezeye ayırın.
  3. Bir tavada tereyağını kızdırmadan eritin.Bezelerden birini alın ve açabildiğiniz kadar ince bir şekilde açın.
  4. Üstünü fırça yardımı ile tereyağıyla yağlayın.
  5. Zarf şeklinde katlayıp, bir kenara alın.
  6. İkinci bezeyi de açabildiğiniz kadar ince açıp, üstünü tereyağı ile yağlayın ve katladığınız hamuru tam ortasına yerleştirip, tekrar zarf şeklinde katlayın. Yani ilk katladığınız ikincinin ortasında kalmış olacak.
  7. Üçüncü bezeyi de açın ve yağladıktan sonra, ikisini katlayarak birleştirdiğiniz hamuru alıp ortasına koyun ve yine zar şeklinde katlayın. Katladığınız hamuru merdane yardımı ile kare şeklinde açın ve bir bıçak yardımı ile 9 eşit kareye ayırın.
  8. Kalan tereyağına 3 kaşık un ilave edip kavurun.
  9. Her bir kare hamurun ortasına, yağda kavrulmuş undan biraz koyarak, o kareyi de tekrar zarf şeklinde katlayın ve katlama yeri altta kalacak şekilde, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  10. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisinine dizin.
  11. Üstlerine yumurta sarısı sürün ve susamla çörek otu serpin.
  12. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri kızarana dek 20 dakika pişirin ve ılık olarak servis edin. Afiyetler olsun!
Salatalı Izgara Hindi Göğüs

Salatalı Izgara Hindi Göğüs

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Katı Yağsız Bademli Kurabiye

Katı Yağsız Bademli Kurabiye

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Sac Üstü

Sac Üstü

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Karışık Piyaz

Karışık Piyaz

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
1 yıl önce
Vişneli Damla Çikolatalı Kek

Vişneli Damla Çikolatalı Kek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce