İzmir Usulü Şambali Tatlısı

2023-09-30 10:02:10 - Yemeklik.com.tr

Şambali ismi her ne kadar bizlere Orta Doğu çağrışımı yapsa bile aslında Balkan kökenli bir lezzet. Balkan topraklarının bilinen lezzeti Revani ile Orta Doğu'nun vazgeçilmez lezzeti Halep tatlısının bir başka coğrafyada tekrar yorumlanması gibi.

İrmik, şeker, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen, günümüzde İzmir'e özgü bir tatlı çeşidimiz.

Özellikle Ramazan aylarında kalabalık sofralarda tüketilmesi tavsiye edilen bu şerbetli tatlı, lezzetinin yanında oldukça pratik ve ekonomik.. İzmir'in coğrafi işaretli lezzeti şambali tatlısını gelin beraber yapalım. Harika bir tarif sizlerle. Afiyet olsun!

İzmir Usulü Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemelerİzmir Usulü Şambali Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Şerbeti İçin:
  2. 3 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu 15 dakika kadar kaynatın. İlk kaynamasından sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte hafif koyu kıvam alana kadar pişirin. Ilımaya bırakın.
  1. Hamuru İçin:
  2. Fırınınızı açın ve 200 derecede ön ısınmaya bırakın. Derin bir kap içerisinde irmik, şeker, nişasta ve kabartma tozunu karıştırın.
  3. Yoğurdu ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın. Bu işlem yaklaşık olarak 8-10 dakika sürebilir.
  4. Borcam veya tepsinizi yağlayın. Taban ve kenarının eşit bir şekilde yağlanmış olmasına dikkat edin.
  5. Karışımı homojen bir şekilde yayın. Elinizle düzeltebilirsiniz.
  6. Tuzsuz fıstık ile süsleyin. Bıçakla çok derin olmayan kesikler atın.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 40 dakika pişirin.
  8. Fırından aldığınız sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. Şerbetini içine çekmesi için 15 dakika kadar bekleyin.
  9. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığınız tatlınızı dilimleyin. Toz fıstık ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Daha Fazla Gönderi