Boza

2023-09-17 00:13:11 - Yemeklik.com.tr

başında gelen boza, soğuk kış günlerinde üzerindeki taze kavrulmuş leblebi ve toz tarçınla içinizi ısıtacak. Bir fincan ev yapımı boza, pofuduk terlikler, battaniye ve kitap. Hafta sonu keyfi için tüm hazırlıklar tamam. Bu keyfin en güzel tarifi ise pek tabi boza! İçeriğinde sindirim için yararlı bakteriler ve yoğun miktarda B vitamini bulunduran boza, protein ve karbonhidrat açısından oldukça yoğun bir besin maddesi. Hem sağlığa çok faydalı hem de pek lezzetli.

Siz onu hep dışarıdan almaya alışkınsınız. Ama evde yapıldığında çok daha lezzetli ve sağlıklı bir haline dönüşüyor. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da ev yapımı bozanın lezzetini çok daha fazla seveceksiniz.

Boza Tarifi İçin MalzemelerBoza Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadığınız pilavlık kalın bulgur ve pirinci, derin bir tencereye aktarın. Suyunu katıp, iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.
  2. Püre haline gelen bulgurlu pirinç karışımının suyunu süzdürdükten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Posa kısmını kullanmamak üzere atın.
  3. Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasını tamamen soğuması için oda ısısında uzun bir süre bekletin.
  4. Bozanın ekşimesini sağlayacak olan maya karışımı için; ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırın.
  5. Oda ısısında soğuyan lapa karışımını büyük boy bir tencereye aktarın. Hazırladığınız maya karışımı ile karıştırdıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede, güneş görmeyen bir ortamda 24 saat kadar bekletin.
  6. Mayalanması için beklettiğiniz boza karışımının kapağını ara sıra açıp, havalanmasını sağlayın.
  7. Uzun süre bekleyen bozaya toz şekeri ve sonradan ilave edeceğiniz suyu azar azar ekleyip, kıvamını ayarlayın.
  8. Tercihen soğuması ve bir parça daha kıvam alması için; buzdolabında beklettiğiniz bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Daha Fazla Gönderi