Bal Kabaklı Humus
Arapçada kelime anlamı nohut demektir. Aslında tam ismi "Hummus bi tahina" yani tahinli nohuttur. Birçok insan tarafından humus antik bir yemek olarak kabul edilse de aslında uzak geçmişte ona dair pek iz yoktur. 13.yy'da Mısır'da yazılmış yemek kitabında soğuk bir nohut püresinden bahsedilmektedir ama içerisinde tahin ve sarımsak yoktur.
Humus, Orta Doğu ülkelerinde domates ve salatalıkla yenilen bir gibi tüketilirken, batıda olarak, dip olarak, kanepe sürmeliği olarak farklı farklı yorumlanmış ve bunun yanında, süper marketlerde bile kendine yer bulmuş bir yemektir.
Bal kabaklı humus iyle, klasik humus reçetesine farklı bir yorum katıp, yeni bir tat ortaya çıkarmak fena mı olur? Afiyet olsun!
Bal Kabaklı Humus Tarifi İçin Malzemeler
- 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
- 300 Gram Bal Kabağı
- 1 çay Kaşığı Tuz
- 1 çay Kaşığı Kimyon
- 4 Yemek Kaşığı Tahin
- 1 Adet Limon Suyu
- 1/2 Su Bardağı Nohut Suyu
- 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- Üzeri İçin:
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- 1 Yemek Kaşığı Kabak çekirdeği Içi
- 1 Yemek Kaşığı Nohut
- 1 Yemek Kaşığı Bal Kabağı
- 1 Tutam Kimyon
- 1 Tutam Kırmızı Toz Biber
Bal Kabaklı Humus Tarifi Nasıl Yapılır?
- 1 gece önceden beklettiğiniz nohutu, düdüklü tencerede haşlayın.
- Haşlandıktan sonra suyundan kenara ayırıp kalan suyunu süzdürün ve nohutların kabuklarını olabildiğince ayıklayın.
- Bal kabaklarını da yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu süzdürün. Üzerini süslemek için bir miktar kenara ayın ve minik küpler halinde kesin.
- Haşlanmış nohut, bal kabağı, tuz, kimyon, tahin, limon suyu, nohut suyu ve zeytinyağını pürüzsüz kıvam alana kadar rondodan geçirin.
- Üçgen kestiğiniz lavaşları kızgın yağda 30 saniye kızartın.
- Humusu servis tabağına alın ve üzerini kaşıkla düzeltin.
- Süslemek için üzerine zeytinyağı gezdirip kabak çekirdeği, nohut, küp bal kabakları, kimyon ve toz kırmızı biber serpiştirip çıtır lavaşlarla beraber servis edin. Afiyet olsun!