Yemeklik.com.tr 11 ay önce
yemeklik #sebze

5 Günlük Yemek Planı

Haftalık yemek planı nam-ı diğer adı ''Meal Prep'' yapmak için 1 günde birkaç saatinizi ayırıp kendi hazırladığınız lezzetli ve temiz içerikli yemekleri hazırlayıp hem zamandan hem de bütçeden tasarruf etmeye ne dersiniz? Hazırlayacağınız menüye alternatifler sunan ve ilham veren tarifleri sizin için adım adım hazırladık! Fırınlanmış sebzeler, lazanya, soğuk çorba, yumurtasız soğansız köfte, yeşil mercimek salatası gibi birbirinden lezzetli ve doyurucu tariflerden dilediğinizi hazırlayıp kendi menünüzü kendiniz de yaratabilirsiniz! 
Birbirinden farklı 10 çeşit yemeği aynı anda hazırlayıp tüm hafta rahat etmek gibisi yok! Bu yöntemi daha önce deneyenler zamanlarından tasarruf ettikleri için memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Birçoğumuzun aklında ''Yemekler bozulmuyor mu?, Nasıl dayanır?, ''Nasıl ısıtacağız?'' gibi sorular olduğunu duyar gibiyiz. Menü planlamasında tazeliğini koruma sırasına göre yemeklerimizi sıraladık. Porsiyonlara ayırarak hava almadan kaplarda muhafaza ettiğiniz yemeklerin kapaklarını sadece yiyeceğiniz gün açacak, böylece ilk günki tazeliğini korumasını sağlayacaksınız. Biz hazırlarken salatayı da sos eklemeden aynı kaba koyduk, eğer buzdolabında yeterli yeriniz yoksa bizim gibi aynı kaba koyup yemeği ısıtacağınız zaman ısıya maruz kalmaması için ayrı kaseye aktarabilirsiniz. Sizlere ilham olması dileğiyle, afiyet olsun! 
5 Günlük Yemek Planı Tarifi İçin Malzemeler
  • Fırın Sebzeler İçin:
  • 1,5 Adet Sarı Dolmalık Biber
  • 1,5 Adet Kırmızı Dolmalık Biber
  • 3 Adet Havuç
  • 2 Adet Patlıcan
  • 4 Adet Küçük Boy Kabak
  • 2 Adet Kırmızı Soğan
  • 4 Diş Sarımsak
  • 2 Adet Pancar
  • 2 çay Kaşığı Tuz
  • 2 Dal Taze Biberiye
  • 2 Dal Taze Kekik
  • 6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • Yumurtasız Soğansız Köfte İçin:
  • 450 Gram Dana Kıyma
  • 4 Yemek Kaşığı Galeta Unu
  • 1 çay Kaşığı Tuz
  • 1 çay Kaşığı Karabiber
  • 1 çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 1,5 çay Kaşığı Kimyon
  • 1/2 Demet Maydanoz
  • 5-6 Yemek Kaşığı Su
  • Fırında Tavuk ve Fırında Somon Sosu İçin:
  • 1/2 çay Bardağı Zeytinyağı
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1,5 çay Kaşığı Tuz
  • 1 çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Dal Taze Kekik
  • 1/2 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • Fırında Tavuk İçin:
  • 4 Adet Tavuk Göğsü
  • 1/2 Adet Sarı Dolmalık Biber
  • 1/2 Adet Kırmızı Dolmalık Biber
  • 1 Adet Kapya Biber
  • 1 Adet Küçük Boy Soğan
  • 1,5 çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
  • Fırında Somon İçin:
  • 2 Adet Somon Fileto
  • 1/2 Adet Kırmızı Soğan
  • 6 Adet Kokteyl Domates
  • 1 Dal Taze Kekik
  • Yeşil Mercimek Salatası ve Nohut Salatası Sosu İçin:
  • 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
  • 1/2 çay Bardağı Nar Ekşisi
  • 2 Adet Limon
  • 1 çay Kaşığı Tuz
  • Yeşil Mercimek Salatası ve Nohut Salatası Bazı İçin:
  • 1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
  • 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
  • 1 Demet Taze Nane
  • 7-8 Dal Taze Soğan
  • 1 Demet Taze Fesleğen
  • 1 Demet Dereotu
  • 1 Demet Maydanoz
  • Pirinç Pilavı İçin:
  • 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 2,5 Su Bardağı Baldo Pirinç
  • 4 Su Bardağı Sıcak Su
  • 1,5 çay Kaşığı Tuz
  • Sebzeli Lazanya İçin:
  • 6 Adet Lazanya Yaprağı
  • 1 Kase Fırınlanmış Sebze
  • 100 Gram Rendelenmiş Mozarella Peyniri
  • Domates Sos İçin:
  • 1,5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 2,5 Su Bardağı Domates Püresi
  • 1 çay Kaşığı Tuz
  • 1 Diş Sarımsak
  • Beşamel Sos İçin:
  • 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 2,5 Su Bardağı Süt
  • 1/4 çay Kaşığı Muskat Cevizi Rendesi
  • 1/4 çay Kaşığı Tuz
  • Kolay Beğendi İçin:
  • 1 Adet Közlenmiş Patlıcan
  • 1 Kepçe Beşamel Sos
  • 2 Yemek Kaşığı Rendelenmiş Mozarella
  • 1/2 çay Kaşığı Tuz
  • 1/2 çay Kaşığı Karabiber
  • Soğuk Çorba İçin:
  • 2 Su Bardağı Süzme Yoğurt
  • 1/2 Su Bardağı Buğday
  • 2 çay Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
  • 1/2 Demet Maydanoz
  • 1/2 Demet Dereotu
  • 1/2 Demet Taze Reyhan Otu
  • 3 Su Bardağı Soğuk Su
5 Günlük Yemek Planı Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Yemekleri pişirmeye geçmeden önce tüm sebzeleri ve yeşillikleri doğrayın. Fırına girecek sebzeleri irili ufaklı, salatalar için olan taze yeşillikleri ince ince doğrayın.
  2. Yeşillik ve sebzeleri doğrarken mercimek ve buğdayı haşlayın.
  3. Havuç renkli biberle ve kabakları pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine zeytinyağı biberiye ve tuz ekleyip hafifçe karıştırın.
  4. Ayrı bir fırın tepsisine de doğranmış ve tuzlu suda bekletilmiş patlıcanları, kokteyl domatesleri, soğanı ve iri doğranmış pancarları ekleyin. Üzerlerine zeytinyağı, doğranmış sarımsak, tuz ve taze kekik ekleyin.
  5. Hazırladığınız sebzeleri fanlı ayarda 190 derecede pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  6. Sebzeler fırında pişerken köfte harcını hazırlayın. Bir kasede kıyma, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, galeta unu, maydanoz ve suyu tüm malzemeler birbirine karışana dek iyice yoğurun. Ardından top şeklini verip buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  7. Fırında tavuk ve somon için sos hazırlayın. Bir kasede zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve taze kekiği karıştırın.
  8. Tavuk göğüslerinin üzerine hazırladığınız sosun yarısını ilave edip her yerine yedirin.
  9. Somon için sosun içerisine limon kabuğu rendesi ilave edin ve karıştırıp somonun üzerine gezdirin.
  10. Tavukları ve somon ayrı fırın torbalarına yerleştirin. Fırın poşetindeki somona kırmızı soğan, kokteyl domates ve taze kekik ilave edip ağzını bağlayın. Fırın poşetindeki tavuğun üzerine de renkli biberler, soğan ve kırmızı toz biber ekleyip ağzını bağlayın. Fırında sebzeler pişerken tavuk ve somonu buzdolabında dinlendirin.
  11. Hazırladığınız ürünler dinlenirken ve fırında sebzeler pişerken aradaki zamanda patlıcana bıçakla minik delikler açın ve ocakta közleyin. Közledikten sonra kolay soyulmasını için üzerini streç film ile kaplayın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından soyup iç kısmını bir kaseye aktarın.
  12. Salataların bazını hazırlamak için bir kasede taze nane, taze soğan, fesleğen ve dereotunu karıştırın. Hazırladığınız bazı ikiye bölün.
  13. Haşlayıp, suyunu süzdürdüp soğuttuğunuz yeşil mercimekleri ve nohutları ayrı kaselerde taze yeşilliklerle birlikte karıştırın.
  14. Salata sosu için bir kasede zeytinyağı, nar ekşisi, limon ve tuzu güzelce çırpın ve yiyeceğiniz esnada salatalara dökmek için minik kaplara bölüştürün.
  15. Ocakta pişecek yemekleri aynı anda hazırlayın. Domates sos hazırlamak için sos tenceresine zeytinyağını ekleyin ve üzerine kışlık domates püresini ilave edin. Tuz ve sarımsağı da ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Domates sosundan köfteyle servis etmek için bir kaseye 1 kepçe kadar ayırın.
  16. Pilavı pişirmek için, zeytinyağı ve sıvı yağı pilav tenceresine ekleyin. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave edip renkleri saydamlaşana dek kavurun ve scak su ve tuz ilave edip karıştırın. Önce yüksek ateşte fokurdatın, ardından altını kısıp pirinçler pişene dek, yaklaşık 15 dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp kapakla arasına kuru bir bez koyun ve dinlenmeye bırakın.
  17. Köfteleri  de çok az yağ ilavesiyle orta ateşte pişirin.
  18. Beşamel sos için, sıvı yağ ve zeytinyağını ocakta kızdırın. Unu ilave edip 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine süt ve tuzu ilave edip kıvamı koyulaşana dek pişirin.
  19. Közleyip kabuklarını soyduğunuz patlıcanın üzerine 1 kepçe beşamel sos, rendelenmiş mozarella peyniri, tuz ve karabiber ekleyip çatal yardımıyla ezerek karıştırın. Kolay beğendi hazır!
  20. Lazanya hazırlığına başlayın. Domates sosunun içerisine fırınlanmış sebzelerden ilave edip karıştırın. Kalan beşamel sosun üzerine muskat rendesi ve tuzunu ekleyip lazanya için hazır edin.
  21. Küçük bir fırın kabının tabanına bir miktar beşamel sos ve domates sos dökün. Lazanya yaprağını fırın kabına yerleştirip üzerini bir miktar beşamel sosla kaplayın. Rendelenmiş mozarella peyniri ve domates sosunu da ilave edip aynı işlemleri tekrarlayın. Son katta üzerine beşamel sos ve peynir serpiştirip 185 derece fırında 20 dakika pişirin.
  22. Lazanyayı fırına verirken, fırın torbasına koyduğumuz tavuk ve somonu da üzerlerine bıçakla 1-2 delik açıp aynı anda fırına verin. Yaklaşık 30- 35 dakika kontrollü olarak pişirin.
  23. Bu sırada soğuk çorbayı hazırlayın. Derin bir kasede süzme yoğurt, taze yeşillikler, haşlanıp suyu süzülmüş ve soğutulmuş buğday, zeytinyağı, tuz, kuru nane ve soğuk suyu güzelce karıştırın. Hazırladığınız çorbayı kaplara paylaştırın.
  24. Tüm yemekler piştikten ve soğuduktan sonra gün gün porsiyonlayın ve saklama kaplarında hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edin.
  25. 5 günlük yemek planımız hazır! Yemekleri günlere ayırıp hazırladığımız menü listemizi buraya ekledik, göz gezdirebilirsiniz. Size ilham olması dileğiyle, afiyet olsun!
Tavada Brownie

Tavada Brownie

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
1 yıl önce
Barbekü Soslu Tiftik Tavuk

Barbekü Soslu Tiftik Tavuk

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Buharda Bambu Sepeti

Buharda Bambu Sepeti

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Tahinli Kıtır Helva

Tahinli Kıtır Helva

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Fındık Ezmesi Dolgulu Pancake

Fındık Ezmesi Dolgulu Pancake

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce