Zeytinli Açma
2023-09-16 23:35:52 - Yemeklik.com.tr
Pastaneden aldığınız lezzeti kesinlikle aratmayacak hatta çok daha güzeli; ev yapımı, mis gibi açma tarifi. Zeytinli açma tarifi ile sabah kahvaltılarında enfes bir hamur işi tüketeceksiniz. Sizleri mutfağa kadar alalım.
Zeytinli Açma Tarifi İçin Malzemeler- 1 Su Bardağı ılık Süt
- 1 Su Bardağı Maden Suyu
- 1 Su Bardağı Zeytinyağı
- 1/2 Yemek Kaşığı Kuru Maya
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Toz şeker
- 4-4,5 Su Bardağı Un
- 1-2 Yemek Kaşığı Eritilmiş Tereyağı
- 3-4 Yemek Kaşığı Zeytin Ezmesi
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 1 Yemek Kaşığı çörek Otu
- Sütü ılık olacak şekilde çok hafif ısıtın içerisine maya ve şekeri ekleyerek 15 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin.
- Sonra bir karıştırma kabına mayalı karışım, soda, zeytinyağı ve tuz alarak karıştırın.
- Yavaşça unu ekleyin, ele yapışmayacak yumuşak kıvamda bir hamur elde edene dek unu kontrollü şekilde ekleyin.
- Hamuru temiz bir kaba alarak yaklaşık 1 saat mayalanması için bekleyin. Mayalandıktan sonra hamurdan limon büyüklüğünde iki parça kopararak açın.
- Açtığınız bu hamurun üzerine önce yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar erimiş tereyağı sürün sonra da zeytin ezmesini sürerek sarın.
- Bu işlemi ikinci beze içinde tekrar ederek örgü olacak şekilde iki hamuru birbirine dolayın ve tepsiye alın. Hazırladığınız açmaları yaklaşık 45 dakika tepsi mayası için bekletin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün çörek otu serpin ve önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerileri kızarana dek pişirin.
- Not; Tahinli çörek yapmak isterseniz hamurun bir kısmını (yaklaşık yarısını) ayırın.
- Rondoda bir ufak kase ceviz, 2-3 yemek kaşığı esmer şeker + 1-2 yemek kaşığı beyaz şeker ve 1 Türk kahvesi fincanı tahini çekin.
- Hamur açarak üstüne karışımı eşit şekilde yayın ve rulo halinde sarın.
- Eşit olacak şekilde 9 parçaya bölün tereyağ ile yağladığınız fırın tepsisine yerleştirerek 45 dakika tepsi mayası yaparak önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerileri güzelce kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.