Yemek ve salatalara ekşilik vermek için kullandığımız sumak, son derece faydalı bir baharat. Bitkisel tıp uygulamalarında yaygın kullanım alanı olan sumak, C vitamini yönünden son derece zengin bir kaynak. İyi bir antioksidan olmasının yanı sıra ateş düşürücü ve iltihap giderici özelliklere sahip. Kan şekerini düşürücü özelliği onu diyabet tedavisinde önemli bir destekleyici haline getiriyor. Ağız ve diş eti hastalıklarında gargarasının kullanılması öneriliyor. Mide dostu bir baharat olarak bilinen sumak, mide yanması, ekşimesi ve gastrit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
Soğan kokusunu giderdiği için soğan salatasının olmazsa olmazı sumak, dolmalarda da sık kullanılan bir baharat. Sumağın en yaygın kullanılan şekli, toz halinde öğütülmüş baharatı. Ama bu faydalı baharatı tane halinde veya sumak ekşisi olarak sıvı formda tüketmek mümkün.
Biz bu tarifte sumağı tane olarak kullanıyoruz ve klasik limonataya farklı bir yorum getiriyoruz. Sumak taneleri limonataya hoş bir pembelik ve ekstra lezzet katıyor.
Sumaklı Limonata Tarifi İçin Malzemeler