Siyez Unlu Poğaça

2023-09-17 00:41:35 - Yemeklik.com.tr

Efsane poğaça tarifi abartılı bir başlık oldu ama öyle lezzetli bir poğaça ki gel vatandaş gel demek için efsane kelimesi uygun geldi bir an Anne lezzetinde bir poğaça düşünün ama siyez unu ve keten tohumu ile de modern mutfağa göz kırpıp, sağlıklı tariflere de selam çakıyor. Hani bir oturuşta tepsiyi bitirdik deriz ya, yanına domates salatalık, bir demlik çay ile tepsiyi bitirin.

Poğaça da kek gibi mutfakların can simidi, hem ikramlık hem doyumluk üstelik geniş doğaçlama imkanı veren tarifleriyle kısa zamanda masaya dahil oluyor. Siyez unu ile bu tarifle tanıştım, uzun zamandır adını duyuyordum ilk deneyim poğaçada oldu ve çok sevdim. Özelliklerinden biri de kolay sindirilmesi, kısa sürede tepsiden geriye keten tohumu taneleri kalıyor bilmem anlatabildim mi?

Siyez unu ile niye geç tanıştık? Aslında genetiği değişmemiş çok yararlı bir buğday türü ancak ülkemizde belli coğrafi koşullarda yetişiyor ve işlenmesi de daha zor. Böyle olunca az ve kıymetli, ata yadigari gibi ata tohumu bir buğday çeşidi siyez. Lif oranı, protein değeri, folik asit miktarı yüksek, antioksaidan, mide kalp bağırsak üçlüsüne iyi geliyor, hatta radyasyona karşı dayanıklı olduğu için siyez buğdayı stoklayan ülkeler bile olduğunu duydum. Diğer unlara göre biraz pahalı ama abur cuburu azaltıp siyez unlu tarifleri çoğaltarak dengeleyebiliriz.

Poğaçanın tarifine geçiyorum ama keten tohumunun da gönlünü alacak bir kaç söz edeyim zira kendisi pek faydalı. Yüksek lif içeriyor, tok tutuyor. Antioksidan zengini saça cilde bir güzellik getiriyor. Omega 3, vitamin, proteince de zengin. Efsane poğaçamızın hem içinde hem de üstünde var.  Şimdi tarif zamanı

Siyez Unlu Poğaça Tarifi İçin MalzemelerSiyez Unlu Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Poğaça hamurunu yoğuracağımız tepsinin içine bir miktar un koyup ortasına yoğurt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek önce onları bir güzel karıştırıyoruz.
  2. Unun üzerine kabartma tozu, karbonat ve tuzu serptikten sonra hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave ederek yoğuruyoruz.
  3. Bir bardak lor peyniri ve 3 yemek kaşığı keten tohumu karışımı ile poğaçanın iç malzemesi hazır.
  4. Hamurumuzdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucumuzda yuvarlayıp bastırıp ortasına iç malzemesini koyup bohça gibi kapatıp tepsiye diziyoruz.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürüp, ayırdığımız 1 yemek kaşığı keten tohumunu da serpiyoruz. Poğaçalar fırına gitmeye hazır... Afiyet olsun.

Daha Fazla Gönderi