Karamelize Soğanlı Burger
2023-09-17 00:06:34 - Yemeklik.com.tr
Eti, ekmeği, karamelize soğanı her şeyini kendimiz yapıyoruz. İddia ediyoruz bir daha dışarıda burger yemek istemeyeceksiniz. Tek ürün efsane lezzet, mutfak sizi bekliyor.
Karamelize Soğanlı Burger Tarifi İçin Malzemeler- Burger Eti İçin:
- 500 Gram Dana Kıyması
- 1 Adet Orta Boy Soğan
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Tatlı Kaşığı Hardal
- 1 Tatlı Kaşığı Pekmez
- 1/2 çay Kaşığı Tuz
- 1/2 çay Kaşığı Karabiber
- Burger Ekmeği İçin:
- 120 Mililitre Su
- 45 Mililitre Süt
- 6 Gram Kuru Maya
- 20 Gram Toz şeker
- 1/2 Adet çırpılmış Yumurta
- 235 Gram Un
- 5 Gram Tuz
- 20 Gram Tereyağı
- Ekmeğin Üzeri İçin:
- 1/2 Adet çırpılmış Yumurta
- 1 Yemek Kaşığı Süt
- 1 Tatlı Kaşığı Susam
- Karamelize Soğan İçin:
- 2 Adet Orta Boy Soğan
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- 1 çay Kaşığı Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- Burger İçi İçin:
- 1 Adet Domates
- 4 Adet Marul Yaprağı
- 4 Dilim Cheddar Peyniri
- Öncelikle burger etiyle başlıyoruz. Tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğurun. 125 gram olarak eti porsiyonlayın.
- Evde içi yuvarlak olan bir kabın içerisine kenarlara taşacak şekilde streç film serin, eti içerisine koyun ve kabın şeklini alacak şekilde üzerine bastırın.
- Streçin kalan kenarlarını etin üzeri kapatın ve diğer etler içinde aynı işlemi uygulayın. Etleri şimdilik buzdolabına kaldırıyoruz.
- Hamburger ekmeği için: Su, süt, şekeri küçük bir tencereye koyup serçe parmağınızın hafif yanmasını sağlayacak şekilde ısıtın.
- Ardından mayayı ekleyip. 10-15 dakika aktive olmasını bekleyin. Un ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Aktive olan mayayı ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Hamur toparlanırken yarım yumurta sarısını ekleyin yoğurmaya devam edin. Tereyağını da ekleyip yoğurun. Hamur hafif ele yapışacak hiç korkmayın, doğru yoldasınız.
- Hamuru yaklaşık 5 dakika yoğurduktan sonra. İçini çok hafif yağladığınız kabın içerisine alıp streç filmle üzerini kapatın. 1 saat mayalandırın.
- 1 saat sonunda her biri 100 gram olacak şekilde porsiyonlayıp yuvarlayın, yarım saat kadar daha yuvarlak şekilde mayalandırın.
- Üzerine kalan yumurta yarısı ve sütü karıştırıp sürün. Susam ekleyin. 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine bir bez örtüp soğumasını sağlayın.
- Karamelize soğan için: Zeytinyağını tencereye dökün hafif ısıtın. Doğradığınız soğanları ekleyip sürekli kavurun.
- Hafiften suyunu salmaya başladığında altını kısıyoruz ve bir müddet aralıklarla karıştırarak kendi haline bırakıyoruz.
- Soğan iyice şekerini salıp tencereye yapışmaya başladığı zaman sirkeyi döküp yapışan karıştırıyoruz. Tuzu ilave ediyoruz. Yüksek ateşte biraz daha kavurup ocaktan alıyoruz.
- Servis zamanı. Burger etlerini ızgara ya da tavada pişirin. Üzerine peyniri ekleyin.
- Burger ekmeğini ortadan ikiye kesin içerisine dilediğiniz sosu sürün ( ketçap-mayonez, barbekü vs).
- Önce marul sonra domatesi ekleyin. Burger etini yerleştirin. Etin üzerine karamelize soğanı ekleyin ve ekmeği kapatın. Afiyet olsun.