İncirli İsli Yarma

2023-10-30 08:13:49 - Yemeklik.com.tr

‘’Yurttaşlarım!

Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir’’

Takvim yaprakları bu kez 29 Ekim 2023’ü gösteriyor.

Atamızın, Cumhuriyet’in 10.yılında kurduğu bu cümlelerinden üzerinden bugün bir asırı geçti. Kahraman ve asil mücadelelerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılındayız. 10.yıl balosunda kurulan o sade ve zarif masalarda oturamadık ancak değerlerimizi simgeleyen, modern tabakları tek bir sofrada bir araya getirdik. ‘’Cumhuriyetimizin 100.yılında tüm kullanıcılarımızı bu sofraya davet edebilseydik hangi yemekleri servis ederdik?’’ sorusuna her biri farklı anlamlar taşıyan bu tabaklarla cevap veriyoruz.

İncir ağacının kökleri durmadan uzar. Öyle bir kök salar ki toprağa, derinden derinden büyür kökleri. Kök salmanın belki de en güzel kanıtını anlatır bize incir ağaçları. Büyümesi engellenemez.

Topraklarımızın namı sınırları aşan ürünlerinden biri ise buğday. Kabına sığamadı, ihracatla ülke ülke gezdi.

İncir kökleri ve buğdayın özgürlüğünden ilham aldı bu ‘’Özgürlük’’ tabağı. En milli yiyeceğimiz kahve ve yoğurt ise tat katmaya geldi. Greyfurt ve kenardan sızan yeşil yağ ise özgürlüğünün engellenemeyeceğinin anlamı. Atamızın da dediği gibi: ‘’Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’’

Tarifimize gelirsek, özenle hazırlanan buğdaylar, kuru incirler ve tuzun harika bir uyumuna şahit olacağınız bir lezzet bu. Bu karışımın ardından gelen sıradışı bir adım var: buğdayları tütsülemek. Türk kahvesi ile oluşturulan hafif duman, bu lezzeti benzersiz kılıyor. Ardından gelen yoğurtlu harç ve greyfurt dilimleri ile tabağınıza zarif bir görünüm kazandırıyor. Son dokunuş ise yeşil incir kurusu ve yeşil yağ ile geliyor.

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, bıkmadan, usanmadan, asil ve dik duruşumuzla yürümeye devam edeceğiz. Bu sofra bizden Atamıza, silah arkadaşlarına ve Türk milletine armağan olsun. 

Yemeklik.com.tr Ekibi

İncirli İsli Yarma Tarifi İçin Malzemelerİncirli İsli Yarma Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Buğdayları bir gece önceden ıslatın. Kabaran buğdayları yıkayın ve ufak bir tencereye koyup üstlerini geçecek kadar su ekleyerek tamamen yumuşayana kadar pişirin. 

  2. Buğdaylar yumuşayınca çok ufak parçalar halinde kuru incirleri ve tuzu ekleyip 15 dakika dinlendirin.

  3. Dinlenen karışımı hafif parçalı olacak şekilde blenderden geçirin. Karışımı yayvan bir tabağa alın.

  4. Çok derin bir tencerenin tabanına ufak bir güveç kabı yerleştirin. Kabın içine Türk kahvesi koyun ve üstten pürmüzle yakıp dumanlanmasını sağlayın.

  5. Tencerenin içine bir tel ya da buharda pişirme aparatı yerletirip üstünede buğdayları koyduktan sonra kapağını kapatın.

  6. Bu şekilde buğdayları 15 dakika tütsüleyin. Tütsülenen buğdayları tencereden alıp yoğurtla harmanlayın. Greyfurtan segment halinde kabuksuz dilimler çıkartın.

  7. Servis için tabakların ortasına metal bir halka ile buğday karışımını yerleştirin, kenarlarını greyfurt segmentleri ile çevreleyin, buğdayın ortasına yeşil incir kurusu dilimi yerleştirip son olarak tabağın kenarlarına ve üstüne yeşil yağ dökerek tamamlayın. Afiyet olsun.

Daha Fazla Gönderi