Glutensiz Ekmek

2023-09-16 23:59:36 - Yemeklik.com.tr

Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan iki farklı proteinin suyla birleşmesinden oluşan, esnek yapı ve kıvamını kazandıran bir protein . Kıvam vermesi ve tutucu özelliği nedeniyle bazı hazır sos ve küp şekerlerden tutun da diş macunu gibi kozmetik ürünlere kadar sızmış durumda. Çölyak hastası ya da gluten intoleransına sahip kişilerin ondan uzakta alternatif bir hayat sürmesi gerekiyor.

Glutensiz unların yanı sıra mısır, pirinç, soya unu gibi un karışımları glutensiz ekmek tariflerine hayat verirken yediğiniz her şeye oldukça dikkat etmeniz, ince eleyip sık dokumanız bu nedenle mümkünse evde hazırlamanız gerekiyor. Günümüzde bağırsak sağlığı açısından daha yararlı olduğu öne sürülüp alternatif diyetlerde de tercih ediliyor glutensiz ürünler...

Ekmek olmadan olmaz, öncelikle glutensiz ekmek yapımını öğrenelim.

Glutensiz Ekmek Tarifi İçin MalzemelerGlutensiz Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Glutensiz ekmek hamuru için; ılık su ve kuru mayayı karıştırıp mayanın aktive olması için oda sıcaklığında bekletin.
  2. Derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtayı alın. Toz şeker, tuz, laktozsuz süt ve zeytinyağıyla karıştırın.
  3. Elediğiniz glutensiz unu ekleyin. Yavaş yavaş köpürmeye başlayan maya karışımını ekleyip elinizle ya da bir çırpıcı yardımıyla karıştırmaya başlayın. Mayanın aktive olması için hamuru iyice yoğurun.
  4. Hazırladığınız hamuru; zeytinyağıyla yağladığınız, ısıya dayanıklı, dikdörtgen bir kalıba alın. Üzerini hafif nemli ve pamuklu bir bezle örtün. Oda sıcaklığında ya da güneş gören bir yerde 20 dakika kadar bekletin. Fırını yüksek ısıda, önceden ısıtmaya başlayın.
  5. Bu sürenin sonunda mayalanıp kabaran hamurun üzerine keskin bir bıçak yardımıyla bir çizik atın. Arzuya göre üzerine yağlı tohumlar serpiştirin. Fırın içindeki nem dengesini sağlaması adına ısıya dayanıklı bir kaba su doldurup fırının taban kısmına yerleştirin.
  6. Mayalanan glutensiz ekmeği, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarıp kabuk bağlayan ekmeği fırından çıkartın. Hafif terlemesi için üzerine pamuklu bir bez kapatıp dinlendirin.
  7. Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp dilimlediğiniz ekmeği poşette saklayın. Arzuya göre buzdolabında muhafaza edip ısıttıktan sonra dilim dilim tüketin.

Daha Fazla Gönderi