Fırında Künefe
2023-09-30 10:02:38 - Yemeklik.com.tr
Dışarıda severek yediğimiz, evde ise yapmaktan bir o kadar korktuğumuz künefe için; ustalara taş çıkartacak bir tarifle geldim. Üstelik hazırlığı 15 dakika.
Fırında Künefe Tarifi İçin Malzemeler- 250 Gram Tel Kadayıf
- 150 Gram Tereyağı
- 150 Gram Künefe Peyniri
- 1 Avuç Antep Fıstığı
- Şerbeti için:
- 2 Su Bardağı Toz şeker
- 2 Su Bardağı Su
- 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
- Üzeri için:
- 1 Tatlı Kaşığı Toz Antep Fıstığı
- 1 Top Dondurma
- İlk başta künefenin şerbetini yapıyoruz. Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak; şeker eriyinceye kadar karıştırılır ocak açılmadan. Daha sonra hafif ateşte (ocağınıza göre yarım ayarına getirin) şerbet kaynamaya bırakılır. Şekerin dibi tutmaması için arada karıştırıyoruz.
- 12-15 dakika arasında şerbetiniz kaynayacaktır. Hava kabarcıkları oluşmaya başladığında 1 dakika sonra altını kısın ve şerbetinizin kesilmemesi/kristalize olmaması için 1 yemek kaşığı limon sıkın. Limon yoksa 3-4 küçük limon tuzu tanesi de atabilirsiniz. Sonrasında şerbetinizi soğumaya bırakabilirsiniz.
- Buzdolabından çıkardığımız kadayıfları, dibini yağladığımız tepsi/borcam ın içerisine tiftikliyoruz. Üzerine erittiğimiz tereyağının sarı kısmını gezdirerek iyice harmanlıyoruz. Yarısını başka bir kaba aktarıyoruz üst katmanı için.
- Başka bir tabak ya da su bardağının altıyla, tepsiye yarısını yerleştirdiğimiz kadayıfın üzerine basıyoruz ki künefe formunu alması için sıkı olsun.
- Ardından seçtiğiniz tuzsuz peyniri, suyundan arındırarak, alt katına serdiğimiz kadayıfın üstüne sıralı bir şekilde yerleştiriyoruz. İsteğe göre aralara ya da tepsinin yarısına çiğ Antep fıstığı koyabilirsiniz.
- Son olarak tereyağıyla harmanladığımız kadayıfın kalan yarısını peynir katmanının üzerine yerleştiriyoruz. Aynı şekilde sıkılaşması için bardağın tersiyle baskı uyguluyoruz.
- Artık preslediğimiz künefe fırına girmeye hazır.
- Daha önceden altlı-üstlü ve fansız olarak 180 dereceye ayarladığımız, ısındırdığımız fırına künefemizi atıyoruz.
- Yaklaşık 20 dakika sürecektir. Kontrol ederek üstü kızardığında fırından çıkarıyoruz.
- Soğumaya bıraktığımız ılık şerbeti kepçe yardımıyla fırından sıcak sıcak çıkmış künefenin üzerine gezdiriyoruz. (çok şekerli sevmiyorsanız tencerede 1-1,5 kepçe şerbeti bırakabilirsiniz)
- O cızırdama sesi aklınızı başınızdan alabilir, dikkat edin kendinize.
- Üzerine isteğe göre manda kaymağı ya da dondurma ile sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.