Yemeklik.com.tr 1 yıl önce
yemeklik #icecek

Boza

başında gelen boza, soğuk kış günlerinde üzerindeki taze kavrulmuş leblebi ve toz tarçınla içinizi ısıtacak. Bir fincan ev yapımı boza, pofuduk terlikler, battaniye ve kitap. Hafta sonu keyfi için tüm hazırlıklar tamam. Bu keyfin en güzel tarifi ise pek tabi boza! İçeriğinde sindirim için yararlı bakteriler ve yoğun miktarda B vitamini bulunduran boza, protein ve karbonhidrat açısından oldukça yoğun bir besin maddesi. Hem sağlığa çok faydalı hem de pek lezzetli.

Siz onu hep dışarıdan almaya alışkınsınız. Ama evde yapıldığında çok daha lezzetli ve sağlıklı bir haline dönüşüyor. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da ev yapımı bozanın lezzetini çok daha fazla seveceksiniz.

Boza Tarifi İçin Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Kalın Bulgur
  • 1/2 Su Bardağı Pirinç
  • 6 Su Bardağı Su
  • Maya karışımı için:
  • 1 Tatlı Kaşığı Yaş Maya
  • 1 Yemek Kaşığı Toz şeker
  • 1 Su Bardağı ılık Süt
  • Kıvamını ayarlamak için:
  • 1 Su Bardağı Toz şeker
  • 5 Su Bardağı Su
  • Servisi için:
  • 1 Su Bardağı Leblebi
  • 1 Yemek Kaşığı Tarçın
Boza Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Bol suda yıkadığınız pilavlık kalın bulgur ve pirinci, derin bir tencereye aktarın. Suyunu katıp, iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.
  2. Püre haline gelen bulgurlu pirinç karışımının suyunu süzdürdükten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Posa kısmını kullanmamak üzere atın.
  3. Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasını tamamen soğuması için oda ısısında uzun bir süre bekletin.
  4. Bozanın ekşimesini sağlayacak olan maya karışımı için; ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırın.
  5. Oda ısısında soğuyan lapa karışımını büyük boy bir tencereye aktarın. Hazırladığınız maya karışımı ile karıştırdıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede, güneş görmeyen bir ortamda 24 saat kadar bekletin.
  6. Mayalanması için beklettiğiniz boza karışımının kapağını ara sıra açıp, havalanmasını sağlayın.
  7. Uzun süre bekleyen bozaya toz şekeri ve sonradan ilave edeceğiniz suyu azar azar ekleyip, kıvamını ayarlayın.
  8. Tercihen soğuması ve bir parça daha kıvam alması için; buzdolabında beklettiğiniz bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Fındık Ezmeli Madlen Kek

Fındık Ezmeli Madlen Kek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Kremalı Antrikot

Kremalı Antrikot

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Nohut Unlu Baharatlı Kurabiye

Nohut Unlu Baharatlı Kurabiye

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
1 yıl önce
Malatya Ekşili Ekmek

Malatya Ekşili Ekmek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce
Beyaz Çikolatalı Brownie Rüyası

Beyaz Çikolatalı Brownie Rüyası

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
11 ay önce