Yemeklik.com.tr 6 ay önce
yemeklik #et

Beğendi Üstünde Kuzu Sırtı

Takvim yaprakları 1933’ü gösteriyor. Binbir zorlukla kurulan, asil ve kahramanca mücadelerle inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin 10.yıl balosundayız, Ankara Palas’ta. Burası yeni başkentin ilk modern oteli. Atamızın Ankara Palas’ta düzenlediği bu balonun zarif ve sade bir menüsü var. 29 Ekim 1933’te servis edilen o yemekleri, coşkuyla kutlanan o baloları, okunan 10.yıl nutkunu birçoğumuz göremedik. Ancak bu tariflerle o günleri bir kez daha anımsamak ve sofranın detaylarını sizlerle buluşturmak istedik.

Lezzetiyle hünkar beğendiyi andıran, ipeksi bir patlıcan beğendi üstünde servis edilen kuzu sırtı da 10.yıl Cumhuriyet Balosu'nda sofrada yer alan tariflerden biriydi.

Bu tarifte, özenle seçilmiş kuzu etleri, zeytinyağı ve taze baharatlarla buluşuyor, ardından uzun bir dinlenme süreci ile lezzetini mükemmel hale getiriyor. Beğendi sosu, közlenmiş patlıcanların muhteşem tadı ve kuzu etlerinin zengin aromasıyla birleşerek damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Sözlerimizi Atatürk’ün tüm zamanlara seslendiği o cümleleriyle sonlandıralım:

''Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim!

Ne mutlu Türk’üm diyene!'' 

Mustafa Kemal Atatürk 

Beğendi Üstünde Kuzu Sırtı Tarifi İçin Malzemeler
  • Kuzu sırt için:
  • 2 Adet Kuzu Sırtı
  • 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Dal Taze Kekik
  • 2 Dal Taze Biberiye
  • Pişirmek için:
  • 3 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 4 Diş Sarımsak
  • Beğendi için:
  • 4 Adet Kemer Patlıcan
  • 4 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Tutam Tuz
  • 1 Tutam Karabiber
  • 3 Su Bardağı Süt
  • Servis için:
  • 2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
  • 3 Yemek Kaşığı Sade Yağ
  • 1 Tutam Maydanoz
Beğendi Üstünde Kuzu Sırtı Tarifi Nasıl Yapılır?
  1. Kuzu etlerini zeytinyağı,doğranmış taze kekik ve biberiye yapraklarıyla harmanlayın. Her bir parçayı streç filme sıkıca sarın ve buzdolabında 48 saat dinlendirin.

  2. Patlıcanları közleyip kabuklarını sıcakken soyun ve bıçakla ezme kıvamı alana kadar doğrayın.

  3. Unu da ekleyip 2-3 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiberin ardından sütü azar azar tencereye ekleyin ve sürekli karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar pişirin.

  4. Beğendi için geniş ve orta boy sos tenceresini ocağa alıp orta ateşte tereyağını eritin. Patlıcanları da ekleyip yağı çekene kadar ve hafif dibi tutana kadar kavurun.

  5. Kuzu etlerini pişirmeden önce oda sıcaklığında 45 dakika dinlendirin. Oda sıcaklığına gelen etleri çok sıcak tavada önce tüm yüzeylerini mühürleyin.

  6. Tavanın altını kısın, tavaya bütün halde sarımsakları ve tereyağı ekleyip kuzu sırtlarını 2-3 dakika daha karışımın içinde pişirin. Pişen kuzu sırtlarını tavadan çıkartıp 10 dakika dinlendirin.

  7. Servise başlamadan önce beğendiyi çırparak tekrar ısıtın. Koyulaşma halinde az miktarda süt ekleyebilirsiniz.

  8. Dinlenen kuzu sırtlarını dilimleyin. Ufak bir tavada kısık ateşte sade yağın içinde fıstıkları kavurun.

  9. Yemeği servis ederken tabana beğendiyi yayın, üstüne kuzu dilimlerini koyup son olarak sıcak sade yağ, kavrulmuş dolmalık fıstık ve çok ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin. Afiyet olsun.

Üçgen Çıtır Börek

Üçgen Çıtır Börek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Minik Bazlama

Minik Bazlama

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
7 ay önce
Supangle

Supangle

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
8 ay önce
Sodalı Kek

Sodalı Kek

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
8 ay önce
Köfteli Patlıcan Sarma

Köfteli Patlıcan Sarma

1705606966.png
Yemeklik.com.tr
8 ay önce